Een verboden bestaan

Sinds de jaren negentig komen we steeds meer te weten over het wel en wee van een heel speciale groep oorlogsslachtoffers. Bedoeld zijn de vele kinderen die tjidens en direct na de oorlog zijn verwekt: de kinderen van Duitse, Canadese, Engelse, Amerikaanse, Poolse militairen en kinderen van onderduikers en dwangarbeiders. Al deze kinderen waren 'verboden' kinderen. We weten nu, vele decennia later, dat deze kinderen oorlogsslachtoffers kunnen worden genoemd. Hun moeders waren dit eveneens.

George Berben is typisch een van de kinderen die in de chaos van oorlogs- en bevrijdingstijd werd verwekt. Het verbodene van zijn bestaan werd in zijn situatie extra verergerd door zijn moeder en haar ouders.

George neemt ons mee naar zijn jeugd als hij soms bij zijn moeder, maar vooral in kindertehuizen moet wonen.

Op veertienjarige leeftijd hoort George iets over zijn vader via een broeder van het kindertehuis waar hij dan verblijft. Dan is het hek van de dam. Er begint een speurtocht die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Berbens verhaal is boeiend en hier en daar treurig. Ik las het wel in een ruk uit. Ik denk dat veel bezettings- en bevrijdingskinderen een vergelijkbare complexe en droevig stemmende achtergrond hebben. Goed dat deze dan eindelijk kan worden verteld.

René Hoksbergen (emeritus hoogleraar adoptie)

    

 
"Een heel bijzonder boek"
prof. dr. B. Smalhout in de Telegraaf dd 02-04-2013
​   Neem voor een gesigneerd exemplaar contact op met  George Berben via het contactformulier op deze website

© 2013 George Berben/HenrYne

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now