top of page

​Hans Toonen

 Hans Toonen eindigde in 2003 zijn bijna veertigjarige journalistieke carrière als redacteur/verslaggever bij het Limburgs Dagblad, waar hij vanaf 1987 ter redactie een viertal chef-functies heeft bekleed.

In de jaren negentig introduceerde hij de wekelijkse pagina Spoorloos. Aanleiding was de serie over de zoektocht van Marianne Meijsters in Heerlerheide naar haar Amerikaanse vader. Gelet op het onverwacht grote succes kreeg hij toestemming van de hoofdredacteur om een wekelijkse pagina op te zetten, bedoeld voor wie zijn of haar roots wilde achterhalen. Vaak waren de verhalen schrijnend over het liefdeloze leugens die menig ‘love baby’ of bevrijdingskind te horen kreeg.

Een van de meest schrijnende artikelen waren die over de vernederingen van George Rab ofwel George Berben, god bewaar me - van zijn moeder. Nergens enige troost. Alleen maar klappen en laffe leugens. Zie daarvoor het paginagrote artikel van Hans Toonen onder de kop Het Verboden Bestaan van een Bevrijdingskind.

Na de fusie van Dagblad De Limburger en het LD stierf Spoorloos een zachte dood. Want een dergelijke serie vol smart en gejuich als de vader of moeder eindelijk is opgespoord, vergt ter redactie veel inzet en mankracht.

Wie meer wil weten over Hans Toonens carrière: voor zijn komst in 1987 naar het Limburgs Dagblad, was hij algemeen verslaggever bij zowel de Audet Nieuwsdienst als De Gelderlander in Nijmegen. Ook in die Nijmeegse periode heeft hij indrukwekkende artikelen geschreven over uiteenlopende gebeurtenissen zoals de Zuid-Molukse treinkapingen, de Nieuwmarkt-rellen, de oorlog tussen Irak-Iran, bomaanslagen van de ETA aan de Costa del Sol. En heeft hij fenomenen als Simon Wiesenthal, Eli Asser, Mae West, maar ook de ‘Hitler van Kerkrade’ geïnterviewd.

In de jaren zeventig en tachtig opereerde Hans Toonen gedurende twee periodes als buitenlands correspondent in de VS, standplaats Los Angeles. Aan die periode is ook zijn in 2002 verschenen boek ontleend, gewijd aan Philip Dorn alias Frits van Dongen ofwel Nederlands eerste Hollywood-ster. Een jaar later is deze biografie ook in Duitsland verschenen onder de titel ‘Maharadscha, Tschetni, Kriegsheimkehrer.’

 Onder de titel ‘Levenslang Zingen’ verscheen in 2006 zijn boeiende biografie over Nederlands beste bariton ofwel John Bröcheler, de wereldvermaarde operazanger uit Vaals.

Andere boeken van zijn hand zijn: Naamplaatje, een uit de jaren tachtig daterende gebundelde serie over de herkomst van soortnamen zoals bakeliet, lynchen, kenau en diesel.

In 2007 heeft Hans Toonen met tien prachtige portretten van inwoners van Wijnandsrade meegewerkt aan het heemkundig boek, getiteld ‘Wijnandsrade: binnenstebuiten’.

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de parochie Kunrade is medio april 2007 zijn nieuwste boek uitgebracht onder de titel ‘Gedoopt, en verder’, waarin het leven is geschetst van negen alledaagse parochianen.

Sinds 2007 geeft Hans Toonen een drukbezochte cursus Beter Schrijven aan de VU Arcus in Heerlen. Oud-cursisten blikken enthousiast en voldaan terug op deze zesdelige cursus.

In de lente van 2008 verscheen zijn boek, getiteld ‘Over buitengewone mensen’. Daarin staan ontroerende portretten van volwassenen die vanwege hun (drugs)verleden, hun fobieën en/of hun werktempo zijn afgedankt. Maar die dankzij de Stichting Buitengewoon in Geleen/Sittard hun verloren zelfvertrouwen terugvinden.

Op een uitzondering na bevestigen zijn boeken, artikelen en reportages Toonens voordurende aandacht voor de mens achter het nieuws.

Zijn watermerk heeft bovendien zo’n grote indruk gemaakt binnen de journalistieke wereld dat hij in 2004 voor zijn serie over probleemjongeren genomineerd werd voor de prestigieuze Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

bottom of page