top of page

Jan de wit over George Berben

Ik heb George Berben leren kennen in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Ik was toen advocaat in Heerlen, de woonplaats van George Berben.

Hij vroeg mij of ik bereid was voor hem een gerechtelijke procedure aan te spannen tegen zijn biologische moeder om haar op die manier te dwingen hem te zeggen wie zijn biologische vader was.

Een niet alledaags verzoek, waar een indrukwekkend verhaal achter bleek te zitten.

Op zich is het te bizar voor woorden dat een zoon zich genoodzaakt ziet via de rechter te proberen zijn vader te weten te komen. Moet dat nou is dan je eerste reactie. Maar George wist zonneklaar duidelijk te maken waarom hij dit wilde.

Dat is in feite het verhaal dat hij verteld in zijn boek "Het kind van de rekening".

Die gerechtelijke procedure is er gekomen. Hij duurde enkele jaren.  De uitkomst is geweest dat de rechter in zijn vonnis uitsprak dat George recht had om te weten wie zijn vader was. Omdat zijn moeder niet bereid was vrijwillig de naam te noemen wilde de rechter haar hiertoe niet dwingen. Hij had de procedure dus gewonnen maar ook weer niet.

Ik heb in deze periode George leren kennen als een vasthoudend iemand, overtuigd van het grote belang van zijn zaak (ook voor anderen) maar getekend door de ingrijpende dingen die hij in het verleden had meegemaakt.

Terwijl deze procedure bij de rechter liep liet George mij een manuscript lezen voor een boek dat hij graag wilde publiceren. Sindsdien zijn er heel veel jaren verstreken, maar nu is het dan zover. Het boek is er gekomen en wordt op 20 april gepresenteerd.

Het is goed dat het boek er is. Het is belangrijk dat het door velen zal worden gelezen. Het boek is in feite anno 2013 heel actueel. Dagelijks moeten we immers vaststellen dat er nog veel mis is rond kinderen, in ons land maar ook daarbuiten.

Dat is triest. Maar het is nog niet te laat………   

 

Jan de Wit

Tweede-Kamerlid voor de SP

​​​​ 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page